Voormalige veerhaven Anna Jacobapolder (naar Zijpe/Bruinisse)

Historie. Gelegen in het noordoosten van de provincie Zeeland maakt het dorp Sint Philipsland deel uit van de gemeente Tholen. Het dorp ligt op het gelijknamige schiereiland Sint Philipsland, waarop ook het dorpje Anna Jacobapolder en het gehucht De Sluis liggen. Het eiland Sint Philipsland is omgeven door water en is met de provincie Noord-Brabant verbonden door een brug over het Schelde-Rijnkanaal. De Philipsdam verbindt het dorp sinds 1988 met Schouwen Duiveland. Voorheen was er een veerverbinding tussen Anna Jacobapolder en Zijpe. De Krabbenkreekdam vormt een verbinding met het eiland Tholen. 

Sint Philipsland is enkele eeuwen lang het kleinste eiland van de provincie Zeeland geweest. De schorren in dit gebied werden in 1487 voor het eerst ingedijkt en in gebruik genomen, op initiatief van Anna van Bourgondië, die een buitenechtelijk kind was van Philips van Bourgondië. Dit “Sinte Philipslandt” moest na enkele overstromingen door stormvloeden uiteindelijk in 1532 worden opgegeven. De bedijking van de eerste polder van het huidige “Flupland”, zoals het in de omgangstaal wordt genoemd, kwam in 1645 gereed en in de daarop volgende eeuwen groeide het eiland langzaam tot de huidige oppervlakte van ongeveer 2800 hectare met 2594 inwoners (2001), verdeeld over twee woonplaatsen, de dorpen Sint Philipsland en Anna Jacobapolder en de derde kern, het gehucht de Sluis. 

In 1884 kwam na een aantal eerdere pogingen een verbinding met het vaste land tot stand en werd het isolement definitief doorbroken. Op 1 januari 1995 is Sint Philipsland samengegaan met de nieuwe gemeente Tholen en verloor het zijn zelfstandige status.