Klapbank, veerhaven

De officiële onthulling op 23 september 2019 (foto: Zeeuwse ankers)

Ankerplaatsen. Er zijn plekken waarbij niet één verhaal te vertellen is, maar waar de geschiedenis als het ware in tijdlagen ligt opgestapeld. Deze plekken noemen we ‘ankerplaatsen’, plekken met meer dan één betekenis in de geschiedenis van Zeeland. Maak je een route langs alle ankerplaatsen, dan lees je als het ware de culturele biografie van Zeeland.
De ankerplaatsen bouwen voort op de traditie van ‘klapbanken’, waar mensen elkaar verhalen vertellen. Op menig dorpsplein of bij de havens in Zeeland zijn zulke banken nog te vinden. De klapbanken van onze ankerplaatsen zijn voorzien van geluidsapparatuur. Je kunt er luisteren naar drie of vier geluidsfragmenten met verhalen over momenten uit de geschiedenis van die plek. De banken hebben bovendien panelen met cultuurhistorische en toeristische informatie. Meer informatie:
https://www.zeeuwseankers.nl/over-zeeuwse-ankers (De totstandkoming is vrijwel geheel verzorgd door Erfgoed Zeeland / Zeeuwse ankers. Onze heemkundekring heeft slechts een kleine rol vervuld.)

Plaatsen van de bank had nogal wat voeten in de aarde. Uiteraard voor de bank zelf, meer nog voor de benodigde stroomvoorziening.

^ De eerste voorbereidingen.
^ Stroomvoorziening komt uit de groene kast
^ Vanaf de andere kant wordt de stroomkabel doorgevoerd (“geschoten”) zodat het wegdek niet opengebroken hoeft te worden
^ Vanaf daar wordt een sleuf gegraven, naar de locatie van de klapbank
^ Opbouw van de klapbank
^ De informatieborden liggen klaar om bevestigd te worden
^ Het resultaat mag er zijn. Vrijwel 360 graden uitzicht op de polder, het schor, Bruinisse, Zijpe , Mastgat en Keeten. En op de voormalige veerhaven