Herdenking Piet Avontuur / 4 mei herdenking Tholen

Donderdag 22 april vond de jaarlijkse herdenking bij het monument van Piet Avontuur plaats. Door de bovenbouw van Het Kompas, de basisschool in Anna Jacobapolder. Deze school heeft het monument van Piet Avontuur geadopteerd. Altijd geeft onze vice-voorzitter Bram Wisse tekst en uitleg.

^ Juf Annemieke had de touwtjes strak in handen. En toch ook heel los: voor de kinderen was er alle gelegenheid voor het stellen van vragen.

Over Piet Avontuur: Sint Philipsland werd bevrijd op 4 november 1944. Vanaf dat moment gebruikten onze bevrijders de watertoren aan de Sluisweg, hoek Langeweg als uitzichtpunt naar Schouwen-Duiveland, dat pas op 8 mei 1945 bevrijd werd. Vanaf de watertoren werden beschietingen aangestuurd. Deze watertoren (een “broertje” van de watertoren bij het dorp Sint-Philipsland) was dus een doorn in het oog van de Duitsers.

Op 23 januari 1945 landde een Duitse patrouille vlak bij de watertoren. Het doel was de watertoren op te blazen. Daarin zijn ze geslaagd. Tijdens de gevechtshandelingen zijn zeven geallieerden omgekomen, waaronder Piet Avontuur.

Meer informatie: https://philippuslandt.nl/winter-aan-het-zijpe/

Een dag later was heemkundekring Philippuslandt weer ter plaatse. Op vrijdag 23 april, op dezelfde locatie, vonden de opnamen plaats voor de 4 mei herdenking, de toespraak door de burgemeester.

Uitzending dodenherdenking op Omroep Tholen